Tennisverdenen

Wimbledon

Wimbledon _350573948

I den prestisjetunge familien av Grand Slam-turneringer kalles Wimbledon gjerne for dronningen. Denne ærverdige gamle damen har blitt arrangert hvert år siden 1887 og er dermed den eldste pågående tennisturneringen i verden. Samtidig er Wimbledon mer enn et blott stadionanlegg, slik Maracana i Rio er mer enn bare en fotballarena. Snarere kan vi snakke om Wimbledon som selve inkarnasjonen av tennis, ja som dens åndelige og populærkulturelle hovedstad.

Turneringen blir avviklet over to uker, fra den siste uka i juni til den første i juli. Historisk sett har det notorisk elendige engelske sommerværet ofte ført til lange og kostbare avbrytelser, men siden 2009 har Wimbledons hovedbane vært beskyttet av et mobilt glasstak. Bortsett fra at regnværet har forsvunnet, står de andre Wimbledon-tradisjonene fortsatt ved lag. Blant disse kan vi nevne tradisjonen med å spise jordbær med fløte under kamp, forbudet mot reklame under kampene, den strenge dresskoden – spillerne kan kun gå kledd i hvitt – og den britiske kongefamiliens tilstedeværelse under de største kampene.

På herresiden er tidenes mestvinnende spiller engelskmannen William Renshaw, amerikaneren Pete Sampras og sveitsiske Roger Federer, alle med syv titler. På kvinnesiden troner tsjekkoslovakiske Marina Navratilova på toppen med hele ni førsteplasser.