Tennisverdenen

Fint å vite om tennisalbue

Tennisalbue er en plagsom og tidvis veldig smertefull tilstand, som i verste fall kan utvikle seg til å bli kronisk. Den medisinske terminologien for tennisalbue er epikondylitt, og det finnes en annen, sjeldnere variant av plagen, kjent som golfalbue. Det er snakk om tennisalbue når skaden er lokalisert på yttersiden av albuen, og det heter da lateral epikondylitt på fagspråket. Når skaden er lokalisert på innsiden av albuen er det snakk om golfalbue, og det heter da medial epikondylitt. Som navnet tilsier kan tennisspillere være særlig utsatt for tennisalbue, men det er også mange som blir disponert for tilstanden gjennom sitt yrke. Håndverkere er en særlig utsatt yrkesgruppe.

Kjennetegn og symptomer på tennisalbue

Symptomer på tennisalbue inkluderer smerter på innsiden av albuen som kan stråle nedover underarmen, stivhet og begrenset bevegelighet i albuen, ømhet i tilknyttet muskulatur, redusert styrke i hånd og håndledd, og en prikkende følelse eller nummenhet i fingrene – særlig i ringfingeren og lillefingeren. En smertefølelse som øker i grad ved videre bruk av hånd og arm er også vanlig. Siden det er repeterende bevegelser som utløser tilstanden til å begynne med, er det første du bør gjøre ved mistanke om tennisalbue å kutte bevegelsene som det er nærliggende å tro er utløsende for smerten. Hvis symptomene forsvinner, er det viktig å vurdere nøye hvordan du bør gjenoppta tidligere aktiviteter.

Slik behandler du tennisalbue

Det er heldigvis en del enkle grep du kan ta for å helbrede tennisalbue, eller i det minste redusere plagene betraktelig. Det er alltid viktig med hvile, særlig i starten, når du har fått diagnostisert tennisalbue. Ettersom smertene reduseres og forsvinner er det tilrådelig å holde seg aktiv, men å ta det pent og sette forsiktig i gang med rolige bevegelser som ikke belaster problemområdet. Det finnes heldigvis mange morsomme aktiviteter å tilbringe tid med, selv om du sliter med tennisalbue – som spilling på nettcasinoer som Videoslots. Helsenorge har mange gode råd om tilstanden, og et treningsprogram skreddersydd for å behandle både tennis- og golfalbue.